Spanplafond plaatsen: Voor- en nadelen, onderhoud & Prijs

De keuze voor een spanplafond ligt altijd op tafel als je op een gemakkelijke manier een nieuw plafond in huis wil. Daarom is het ook zeker aantrekkelijk om wat meer informatie hierover in te winnen.

spanplafond

Wat is het precies?

Een nieuw plafond laten plaatsen kan best prijzig zijn. Terwijl het bijvoorbeeld vanwege de hoge energiekosten wel nodig is om een nieuw plafond aan te brengen. Dan is er een oplossing te vinden in het spanplafond. Dit is een doek van kunststof dat tussen profielen wordt gespannen in de woning. De profielen zijn niet zichtbaar waardoor je een strak plafond krijgt. Er is geen dragende constructie nodig. Daardoor zijn de plafonds zo gemakkelijk aan te brengen. Bovendien hoeft het oude plafond niet verwijderd te worden. Meer informatie op www.kcp-spanplafond.be

De soorten spanplafonds

Er is niet slechts één type spanplafond. Zo zijn ze van PVC en van polyester te krijgen. Die hebben verschillende eigenschappen.

Kiezen voor polyester

Het spanplafond van polyester heeft een belangrijk voordeel. Het is zeer stabiel. Daardoor is er ook veel mee mogelijk, denk aan het maken van gaten. Die zijn bijvoorbeeld nodig voor verlichting. Het plafond wordt hier niet zwakker van. Er is hooguit een kleine steun nodig om de spots of armaturen beter te dragen. Dit is goed te verzorgen.

Een andere naam voor een spanplafond van polyester is het koude spanplafond. Dat komt omdat het wordt geplaats op kamertemperatuur. Dit is anders voor de andere varianten van het spanplafond. Voor die vormen is namelijk wel warmte nodig. Dit maakt het mogelijk ook iets makkelijker om polyester te gebruiken in de ruimte.

Een ander goed voordeel van polyester is dat er tot 5 meter overspanning mogelijk is. Dit kan zonder dat de naden van de verschillende banen zichtbaar worden. Het is wel belangrijk om de profielen goed te bevestigen. De spanplafonds zijn onder grote spanning aan te brengen in dat geval.

Kiezen voor PVC

Een andere optie is het spanplafond van PVC. Dit is een voorbeeld van het warme spanplafond. Dat komt omdat het plaatsen gebeurt bij temperaturen hoger dan kamertemperatuur. Vaak gaat het om 40 à 50°C. De warmte maakt het doek soepeler waardoor de bevestiging net wat makkelijker is. Koelt het af, dan wordt het strakker.

Het is wel belangrijk om zeker te zijn van de goede toepassing. Dat betekent dat je overspanningen tot 5 meter doet met PVC. Dan zijn de naden niet zichtbaar. Wat daarnaast goed is om te weten, is dat er zoiets bestaat als vormgeheugen. Wanneer er bijvoorbeeld lekkage ontstaat, waardoor het plafond vervormt, dan is dit omkeerbaar. Wanneer het lekken is gestopt en het water afgevoerd, neemt PVC zijn eigen vorm weer aan.

De kosten van een spanplafond

Om een plafond te plaatsen, is het belangrijk om een aantal factoren op orde te hebben. Het oppervlak, de hoogte, de materiaalsoort, eventuele accessoires en lichtpunten en het aantal hoeken wegen allemaal mee. Om een idee te geven is het goed om prijzen tussen €70 en €85 per vierkante meter aan te houden bij het rekenen. Dit is wat de erkende installateurs over het algemeen rekenen.

Gebruik als akoestische of geluidsisolatie

Met het spanplafond is ook op het gebied van isolatie veel te doen. Dit is bijvoorbeeld goed voor de akoestiek. Er zijn dan speciale doeken die goed samengaan met de akoestische isolatie. Dit is vaak een plafond waarin veel kleine gaatjes te vinden zijn voor het absorberen van geluid.

Gaat het om geluidsisolatie? Dan is daar ook veel in mogelijk. Een dikke structuur is een voorbeeld. Combineer dit met isolatiewol. Wel is het dan belangrijk om een luchtlaag van 5 tot 6 centimeter aan te houden. Daarmee kan je dan zorgen dat de echo in de ruimte wordt opgevangen door de isolatielaag.

Werken met de profielen

Het is altijd zo dat de plafonds met een profiel tussen de muren gespannen worden. Die profielen bevestig je aan de muren. Ze zijn vaak van aluminium of ook van pvc. Het is mogelijk om op verschillende manieren te werken. Bijvoorbeeld door kaders met akoestische vlakken te maken. Die zijn ook van aluminium of pvc. Al is ook een ander materiaal een optie.

Wanneer je kiest voor polyester, is het altijd belangrijk dat de profielen stevig bevestigd zijn. Dit komt het resultaat ten goede. Let op dat dit ook bij een pvc-plafond kan gelden. Het is slim om een expert de aanleg te laten doen. Die heeft kunde en weet hoe de zaken aangepakt moeten worden. Zo voorkom je dat je in bekende valkuilen trapt bij het plaatsen van het spanplafond.

Aanpassen aan de wensen

Het doek heeft een fijne structuur en is zeer strak op de profielen gespannen. Daardoor ziet het er strak en stijlvol uit. Dit kan je bevorderen door met kleuren en prints te werken. Daar zijn veel mogelijkheden in. Het kan zelfs zo zijn dat je een zelfgemaakte foto erin laat verwerken door het te printen. Het is leuk om dit type plafond te gebruiken voor een kamer met een specifiek thema. Dit thema kan van alles zijn. Opvallend is echter wel dat juist de strakke witte plafonds nog altijd het meest populair zijn. Dit komt door de neutrale kleur. Die past overal bij.

Een spanplafond onderhouden

Het onderhoud van een spanplafond doe je bij voorkeur droog. Gebruik een stofdoek of plumeau. Soms kan het helpen om het te stofzuigen, mits je daar de accessoires voor hebt. Het kan soms zo zijn dat een gewone spons met een sopje van normaal schoonmaakmiddel zoals afwasmiddel ook kan helpen. Let wel op of er nog iets in het onderhoudsvoorschrift vermeld staat hierover. Sommige spanplafonds kunnen dit niet goed aan. Dit hangt van de afwerking af.

Wanneer het doek sterk vervuild is, dan is het aantrekkelijk om met een specifiek schoonmaakmiddel te werken. Dit is bij leveranciers van de doeken te krijgen. Laat je hier wel over adviseren. Pas ook op met bijvoorbeeld de verlichting. Gebruik ook nooit de sterke schoonmaakmiddelen die je voor andere zaken gebruikt.

Wat zijn de voordelen?

  • Het is gemakkelijk te plaatsen in elke woning;
  • Er is geen sloopwerk nodig;
  • Op het gebied van verlichting is van alles mogelijk. Zowel boven, onder als in het doek;
  • Veel mogelijk als het gaat om akoestische of geluidsisolatie;
  • Makkelijk het plafond verlagen en energie besparen op die wijze;
  • Zeer veel mogelijkheden als het gaat om de afwerking;
  • Gemakkelijk te demonteren en te vervangen indien nodig. Dit kan op dezelfde profielen worden gedaan;
  • Gemakkelijk grote oppervlakten mee aan te pakken. Een breedte van 510 centimeter en een lengte van 50 meter vormen geen enkel probleem;
  • Mogelijkheid om twee plafonds in één profiel aan te brengen bij grotere oppervlakten.

Wat zijn de nadelen?

  • De keuze voor een kleur is definitief;
  • De afmetingen voor verlichting en dergelijke moeten direct exact zijn;
  • Spanplafonds zijn meer kwetsbaar dan andere soorten plafonds. Scheuren zijn niet te herstellen. Dit vraag om veel oppassen. Kijk bijvoorbeeld uit met reinigen of met het ophangen of plaatsen van andere zaken zoals bijvoorbeeld gordijnen.

Inzicht in de kosten krijgen

Het is altijd belangrijk om goed te weten waar je aan toe bent. Wil je een spanplafond, kies dan voor plaatsing door een expert. Het is dan wel belangrijk om kennis te hebben van de kosten.