Spanplafond plaatsen: Voor- en nadelen, onderhoud & Prijs

De keuze voor een spanplafond ligt altijd op tafel als je op een gemakkelijke manier een nieuw plafond in huis wil. Daarom is het ook zeker aantrekkelijk om wat meer informatie hierover in te winnen.

spanplafond

Wat is het precies?

Een nieuw plafond laten plaatsen kan best prijzig zijn. Terwijl het bijvoorbeeld vanwege de hoge energiekosten wel nodig is om een nieuw plafond aan te brengen. Dan is er een oplossing te vinden in het spanplafond. Dit is een doek van kunststof dat tussen profielen wordt gespannen in de woning. De profielen zijn niet zichtbaar waardoor je een strak plafond krijgt. Er is geen dragende constructie nodig. Daardoor zijn de plafonds zo gemakkelijk aan te brengen. Bovendien hoeft het oude plafond niet verwijderd te worden. Meer informatie op www.kcp-spanplafond.be

De soorten spanplafonds

Er is niet slechts één type spanplafond. Zo zijn ze van PVC en van polyester te krijgen. Die hebben verschillende eigenschappen.

Kiezen voor polyester

Het spanplafond van polyester heeft een belangrijk voordeel. Het is zeer stabiel. Daardoor is er ook veel mee mogelijk, denk aan het maken van gaten. Die zijn bijvoorbeeld nodig voor verlichting. Het plafond wordt hier niet zwakker van. Er is hooguit een kleine steun nodig om de spots of armaturen beter te dragen. Dit is goed te verzorgen.

Een andere naam voor een spanplafond van polyester is het koude spanplafond. Dat komt omdat het wordt geplaats op kamertemperatuur. Dit is anders voor de andere varianten van het spanplafond. Voor die vormen is namelijk wel warmte nodig. Dit maakt het mogelijk ook iets makkelijker om polyester te gebruiken in de ruimte.

Een ander goed voordeel van polyester is dat er tot 5 meter overspanning mogelijk is. Dit kan zonder dat de naden van de verschillende banen zichtbaar worden. Het is wel belangrijk om de profielen goed te bevestigen. De spanplafonds zijn onder grote spanning aan te brengen in dat geval.

Kiezen voor PVC

Een andere optie is het spanplafond van PVC. Dit is een voorbeeld van het warme spanplafond. Dat komt omdat het plaatsen gebeurt bij temperaturen hoger dan kamertemperatuur. Vaak gaat het om 40 à 50°C. De warmte maakt het doek soepeler waardoor de bevestiging net wat makkelijker is. Koelt het af, dan wordt het strakker.

Het is wel belangrijk om zeker te zijn van de goede toepassing. Dat betekent dat je overspanningen tot 5 meter doet met PVC. Dan zijn de naden niet zichtbaar. Wat daarnaast goed is om te weten, is dat er zoiets bestaat als vormgeheugen. Wanneer er bijvoorbeeld lekkage ontstaat, waardoor het plafond vervormt, dan is dit omkeerbaar. Wanneer het lekken is gestopt en het water afgevoerd, neemt PVC zijn eigen vorm weer aan.

De kosten van een spanplafond

Om een plafond te plaatsen, is het belangrijk om een aantal factoren op orde te hebben. Het oppervlak, de hoogte, de materiaalsoort, eventuele accessoires en lichtpunten en het aantal hoeken wegen allemaal mee. Om een idee te geven is het goed om prijzen tussen €70 en €85 per vierkante meter aan te houden bij het rekenen. Dit is wat de erkende installateurs over het algemeen rekenen.

Gebruik als akoestische of geluidsisolatie

Met het spanplafond is ook op het gebied van isolatie veel te doen. Dit is bijvoorbeeld goed voor de akoestiek. Er zijn dan speciale doeken die goed samengaan met de akoestische isolatie. Dit is vaak een plafond waarin veel kleine gaatjes te vinden zijn voor het absorberen van geluid.

Gaat het om geluidsisolatie? Dan is daar ook veel in mogelijk. Een dikke structuur is een voorbeeld. Combineer dit met isolatiewol. Wel is het dan belangrijk om een luchtlaag van 5 tot 6 centimeter aan te houden. Daarmee kan je dan zorgen dat de echo in de ruimte wordt opgevangen door de isolatielaag.

Werken met de profielen

Het is altijd zo dat de plafonds met een profiel tussen de muren gespannen worden. Die profielen bevestig je aan de muren. Ze zijn vaak van aluminium of ook van pvc. Het is mogelijk om op verschillende manieren te werken. Bijvoorbeeld door kaders met akoestische vlakken te maken. Die zijn ook van aluminium of pvc. Al is ook een ander materiaal een optie.

Wanneer je kiest voor polyester, is het altijd belangrijk dat de profielen stevig bevestigd zijn. Dit komt het resultaat ten goede. Let op dat dit ook bij een pvc-plafond kan gelden. Het is slim om een expert de aanleg te laten doen. Die heeft kunde en weet hoe de zaken aangepakt moeten worden. Zo voorkom je dat je in bekende valkuilen trapt bij het plaatsen van het spanplafond.

Aanpassen aan de wensen

Het doek heeft een fijne structuur en is zeer strak op de profielen gespannen. Daardoor ziet het er strak en stijlvol uit. Dit kan je bevorderen door met kleuren en prints te werken. Daar zijn veel mogelijkheden in. Het kan zelfs zo zijn dat je een zelfgemaakte foto erin laat verwerken door het te printen. Het is leuk om dit type plafond te gebruiken voor een kamer met een specifiek thema. Dit thema kan van alles zijn. Opvallend is echter wel dat juist de strakke witte plafonds nog altijd het meest populair zijn. Dit komt door de neutrale kleur. Die past overal bij.

Een spanplafond onderhouden

Het onderhoud van een spanplafond doe je bij voorkeur droog. Gebruik een stofdoek of plumeau. Soms kan het helpen om het te stofzuigen, mits je daar de accessoires voor hebt. Het kan soms zo zijn dat een gewone spons met een sopje van normaal schoonmaakmiddel zoals afwasmiddel ook kan helpen. Let wel op of er nog iets in het onderhoudsvoorschrift vermeld staat hierover. Sommige spanplafonds kunnen dit niet goed aan. Dit hangt van de afwerking af.

Wanneer het doek sterk vervuild is, dan is het aantrekkelijk om met een specifiek schoonmaakmiddel te werken. Dit is bij leveranciers van de doeken te krijgen. Laat je hier wel over adviseren. Pas ook op met bijvoorbeeld de verlichting. Gebruik ook nooit de sterke schoonmaakmiddelen die je voor andere zaken gebruikt.

Wat zijn de voordelen?

 • Het is gemakkelijk te plaatsen in elke woning;
 • Er is geen sloopwerk nodig;
 • Op het gebied van verlichting is van alles mogelijk. Zowel boven, onder als in het doek;
 • Veel mogelijk als het gaat om akoestische of geluidsisolatie;
 • Makkelijk het plafond verlagen en energie besparen op die wijze;
 • Zeer veel mogelijkheden als het gaat om de afwerking;
 • Gemakkelijk te demonteren en te vervangen indien nodig. Dit kan op dezelfde profielen worden gedaan;
 • Gemakkelijk grote oppervlakten mee aan te pakken. Een breedte van 510 centimeter en een lengte van 50 meter vormen geen enkel probleem;
 • Mogelijkheid om twee plafonds in één profiel aan te brengen bij grotere oppervlakten.

Wat zijn de nadelen?

 • De keuze voor een kleur is definitief;
 • De afmetingen voor verlichting en dergelijke moeten direct exact zijn;
 • Spanplafonds zijn meer kwetsbaar dan andere soorten plafonds. Scheuren zijn niet te herstellen. Dit vraag om veel oppassen. Kijk bijvoorbeeld uit met reinigen of met het ophangen of plaatsen van andere zaken zoals bijvoorbeeld gordijnen.

Inzicht in de kosten krijgen

Het is altijd belangrijk om goed te weten waar je aan toe bent. Wil je een spanplafond, kies dan voor plaatsing door een expert. Het is dan wel belangrijk om kennis te hebben van de kosten.

Spuitkurk

Met spuitkurk is de gevel te bekleden. Op die manier kan genoten worden van allerlei voordelen. Dit kan zowel om voordelen van buiten naar binnen gaan, als om voordelen van binnen naar buiten de woning. Het is dus ook goed om hier dan wel de juiste informatie over te hebben. Aan de hand daarvan maak je gemakkelijk de juiste keuze met het oog op wat je het best kunt doen als het om dit materiaal gaat. De volgende punten moet je dan in ieder geval even in je opnemen. Zo heb je precies de kennis die je hiervoor nodig hebt paraat. Meer info op opladis.be

Het beschermen tegen vocht

In de eerste plaats is spuitkurk een goed middel om de woning te beschermen tegen de omstandigheden van buiten. Door spuitkurk aan te brengen is het mogelijk om te zorgen dat er voldoende bescherming tegen vocht is. Wanneer er veel problemen met vocht zijn, dan is dit natuurlijk een ideale manier om er iets aan te doen. Zeker bij renovatie is dit bijvoorbeeld aan te raden. Juist omdat de muren wat ouder zijn zij ze meer vatbaar voor problemen met vocht. De muren worden dan immers wat meer poreus en laten sneller door dan eigenlijk de bedoeling is.

Beter voor de isolatie

Een andere zaak die spuitkurk een belangrijke optie maakt, is de mate van isolatie. Door dit materiaal aan te brengen, zorg je ervoor dat de warmte in de woning beter bewaard blijft. Dat betekent dus dat het behaaglijker blijft. Terwijl je ook nog eens minder hoeft te stoken. Dit is natuurlijk flink beter voor het milieu. Daarnaast is het ook flink beter voor je portemonnee. Je spaart dan met deze investering al snel flink uit. Daardoor is deze dan dus ook nog eens terug te verdienen. Dit is helemaal een voordeel te noemen. Maak hier gebruik van.

Allerlei soorten mogelijkheden

Wat fijn is aan de moderne werkwijze met spuitkurk, is dat er daarmee van alles mogelijk is. Zo zijn er bijvoorbeeld veel verschillende kleuren te kiezen. Daardoor is eigenlijk altijd wel iets passends te vinden en gaat het er niet heel raar uitzien na het aanbrengen van het materiaal. Tegenwoordig is ook steeds meer mogelijk met de structuur. Op die manier is dus ook een persoonlijke tint aan het aanbrengen van het materiaal te geven. Dat maakt het ook een stuk aantrekkelijker om ervoor te kiezen. Alle reden om hier dan dus ook goede aandacht aan te besteden.

De vakman erbij halen

Wil je dat de spuitkurk op de best mogelijke manier wordt aangebracht? Doe het dan niet zelf. Het is veel beter om een vakman in te schakelen die het materiaal op de juiste wijze op de gevel aanbrengt. Dit heeft veel voordelen. In de eerste plaats zorgt dit voor goede en gelijkmatige aanbreng van de spuitkurk. Daarnaast is het een manier om te zorgen dat de kwaliteit zo hoog als mogelijk is. De expert kan bovendien adviseren in wat de beste optie is. Aan de hand daarvan is dan een beslissing te nemen. Het is wel slim om even naar de prijzen te kijken.

Gevelreiniging

Gevelreiniging is niet iets waar vaak over wordt nagedacht. Terwijl dit juist wel veel goeds voor de woning kan doen. Om die reden is het dus ook goed om er wel serieus mee om te gaan. Het is namelijk de manier om te zorgen dat de gevel zo lang als mogelijk de beschermende werking blijft houden. Dit is natuurlijk vooral belangrijk voor de veiligheid in de woning. Wel is het goed om precies te weten wat er allemaal mee gedaan kan worden op deze manier. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat de volgende zaken n ieder geval meegenomen moeten worden hierin.

Wat houdt het in?

Wat houdt gevelreiniging eigenlijk precies in? Eigenlijk is dit heel simpel. Door het schoonmaken van de gevel wordt bijvoorbeeld vuil en aanslag weggenomen. Het zijn juist dit vuil en deze aanslag die de gevel kunnen aantasten. Daardoor wordt deze bijvoorbeeld minder stevig. Ook kan deze daardoor poreuzer worden waardoor er vocht doorheen naar binnen kan trekken. Om dit goed te voorkomen is zo nu en dan reinigen een goede oplossing. Het is zaak om dan wel op de juiste manier aan de slag te gaan. Er zijn meerdere methodes die hier heel geschikt voor kunnen zijn. Denk aan het volgende.

Reinigen met stoom

Stoomreiniging is misschien wel de bekendste vorm van gevelreiniging. Dit is bijvoorbeeld al met een hogedrukspuit zelf toe te passen. Het is een simpele manier om in de basis voor een schonere gevel te zorgen. Er is op die manier bijvoorbeeld voor te zorgen dat er milde aanslag verwijderd kan worden. Denk aan de problemen die door mos of door klimop worden veroorzaakt. Wanneer je daar aan wilt werken, dan is deze oplossing of zelf of door een specialist toe te passen. Wat bijvoorbeeld ook een voorbeeld hiervan is, is dat het flink goedkoop is ten opzichte van andere vormen.

Reinigen op chemische basis

Het is ook mogelijk om gevelreiniging op chemische basis tot te passen. Zoals te begrijpen valt, is het dan ook mogelijk om iets hardnekkigere aanslag aan te pakken. Het gaat dan dus niet alleen maar om aanslag van bijvoorbeeld mos. Ook zaken zoals de resten van verf of roet zijn dan weg te krijgen. Hoewel dit misschien niet direct een probleem lijkt, is het juist zo dat dit soort vuil een belangrijke rol kan spelen in de mate waarin de muur slijt. Juist om die reden is het dus ook van belang hier op een zo goed mogelijke manier mee om te gaan.

De zware vervuiling aanpakken

Tot slot is er nog een manier van gevelreiniging waarmee de echte zware vervuiling wordt aangepakt. Dan gaat het om zandstralen. Er is dan een stralingsmiddel in het water nodig om te zorgen dat het vuil goed wordt aangepakt. Dit stralingsmiddel is in de meeste gevallen zand. Om die reden wordt het dan ook zandstralen genoemd. Dit is een goede manier om bijvoorbeeld zaken zoals graffiti en echt hardnekkig vuil aan te pakken op de gevel. Dit kan ook het best door een echte specialist worden gedaan. Die kan dit optimaal verzorgen zoals het gedaan moet worden.

De prijzen voor het reinigen

Als het gaat om het doen van gevelreiniging, dan kan hier natuurlijk zelf een rol in gespeeld worden. Het kan echter ook goed worden gedaan door echte specialisten. In dat geval is het wel goed om te weten welke kosten hierbij komen kijken. Het is vaak zo dat de kosten voor het schoonmaken bij het gebruik van stoom wat lager zijn. Dit ligt vaak rond de 5 euro per vierkante meter. De andere twee methodes zijn vaak wel wat duurder. Het is daarbij wel goed om te weten dat deze beide methodes vaak ongeveer dezelfde kosten met zich mee kunnen brengen.

Maakt het soort huis verschil?

Een belangrijke vraag die natuurlijk gesteld kan worden, is of het type huis uitmaakt. Is het bijvoorbeeld zo dat een vrijstaand huis goed aan te pakken is, maar een rijtjeshuis niet? Gelukkig is hier een simpel en duidelijk antwoord op te geven. Het is niet nodig om het soort huis mee te nemen in de overweging. Het enige echte verschil dat te merken zal zijn is de totale prijs voor het werk. De omvang van het huis speelt hier immers een rol in. Een groter huis zal ook hogere kosten met zich meebrengen.

Andere zaken direct aanpakken

De gevelreiniging is een belangrijke factor in het onderhoud van de woning. Het is dan wel slim om direct ook verder aan te pakken en direct maatregelen te nemen. Dat doe je bijvoorbeeld door te zorgen voor het impregneren van de woning. Juist omdat de gevel net schoongemaakt is, is dit een goed moment om hiervoor te kiezen. Aan de hand daarvan is dan te zorgen dat de gevel beter beschermd blijft en ook langer goed schoon blijft na de reinigingsbeurt. Dit is een zeer belangrijke zaak om mee te nemen in het verhaal.

De woning in goede staat houden

Uiteindelijk is er maar één reden waarom gevelreiniging altijd serieus genomen moet worden. Juist omdat de gevel een belangrijke rol speelt in het beschermen van de woning is het ook belangrijk om hier goed voor te zorgen. Door de reiniging tijdig en regelmatig toe te passen zorg je er dus ook voor dat je veiligheid gewaarborgd blijft in huis. Alle reden om hier dus niet te lichtzinnig over te denken en dit allemaal mee te nemen in de overwegingen die je maakt. Zeker ook wanneer je wilt werken met een expert is dit van groot belang.

De juiste specialist vinden

Omdat gevelreiniging veel goeds kan doen voor de kwaliteit van de woning, is het slim om met een specialist te werken in plaats van zelf aan de slag te gaan. Dit is dan natuurlijk wel ook een reden om goed uit te zoeken wie de specialist is waar je het best bij terecht kunt. Denk dan aan zaken zoals de kwaliteit van het werk en de prijs die gerekend wordt om hier snel en duidelijk een goed antwoord op te krijgen, is het van belang om goed te vergelijken. Zo weet je direct wat je moet doen.

Crepi

Het woord crepi zegt misschien niet altijd direct iedereen iets. Wanneer wordt gezegd dat dit de gevelafwerking is die wordt toegepast om te zorgen voor bescherming, dan is het voor de meesten echter wel duidelijk waar het om gaat. Omdat dit voor heel veel woningen en panden veel goeds kan doen, is het van belang om hier meer over te weten te komen. Dat doe je door de volgende zaken in ieder geval op een rij te zetten. Zo weet je precies wat je mag verwachten en wat je hier voor voordeel uit kunt halen. Dit is natuurlijk waar het om draait.

In alle gevallen te gebruiken

Wat in ieder geval belangrijk is om te weten als het over crepi gaat, is dat het in alle gevallen te gebruiken is. Het is vaak zo dat het bij nieuwbouw wordt gebruikt. Dit is echter niet de enige manier van gebruiken. Ook bij renovaties kan het heel veel goeds doen. Je zorgt er dan voor dat de woning goed beschermd is tegen vocht. Daarnaast is het een fijne methode om te zorgen voor wat meer isolatie. Daardoor is het dus ook nog eens een belangrijke zaak in de strijd voor meer duurzaamheid. Alle reden om dit uit te zoeken.

Meerdere manieren van aanbrengen

Crepi is er in meerdere vormen. In de eerste plaats is er het verschil tussen de variant met isolatie en de variant zonder isolatie. Het is belangrijk om goed vooraf te bepalen welke meer waarde heeft. Het is namelijk wel belangrijk om direct de juiste variant aan te brengen om zo te zorgen dat er optimaal van geprofiteerd kan worden. Alle reden om hier dan dus ook voor te zorgen. Dit kan wel een verschil in de prijs teweegbrengen. Houd hier dan dus wel ook voldoende rekening mee bij het maken van de plannen.

De prijs van crepi

Wat is nu eigenlijk de prijs van crepi? Of beter gezegd, wat kost het om dit allemaal aan te brengen? Dit kan wel flink variëren. Zoals gezegd speelt de keuze of het met of zonder isolatie wordt gedaan daarin een rol. Ook is het zo dat er een verschil zit in de prijzen voor de arbeid die door de verschillende specialisten worden gerekend. Daarom is het altijd slim om eerst even meerdere offertes aan te vragen en daaruit een keuze te maken. De prijzen kunnen variëren van 40 euro tot wel 80 euro oer vierkante meter. Dat is dus wel flink groot.

Mineralen of siliconen?

Een vraag die altijd gesteld moet worden als het om crepi gaat, is of je voor minerale of siliconenvorm gaat. Het verschil tussen deze twee is natuurlijk in de eerste plaats de stof waarop het gebaseerd is. Daarnaast kan er ook een redelijk groot verschil zitten in de dikte van de laag die wordt aangebracht. Dit kan vooral een verschil maken als gekeken wordt naar de omstandigheden die gelden op de plek waar het pand staat. Is er bijvoorbeeld meer hinder van vocht op deze plek? Dan kan dat de keuze beïnvloeden.